Workshops

Vuxna

 
 

Musikworkshop för vuxna

Hej då Scenskräck

Målgrupp: 16 - 100 år
Antal: 25 personer

metoder för att hitta lugnet i stormen

  • Alla som har stått på scen eller som ska tala inför publik, eller gå igenom en anställningsintervju vet att det ofta medför nervositet, rädsla och spänningar och att det kan påverka förmågan att leverera sitt bästa. Under den här workshopen får du testa på olika tekniker för att hitta fokus och bli mer avspänd på scen.

Musikworkshop för vuxna

Musik i klassrummet

Målgrupp: Lärare
Antal: 25

För den som vill börja undervisa i låtskrivande och musikskapande eller vill få nya verktyg och idéer till undervisning

  • Cecilia delar med sig av olika sätt att jobba kreativt med barn och ungdomar. Under workshopen får du prova på olika metoder i att inspirera elever till eget låtskrivande och även se hur du kan jobba med barn och digitalt musikskapande.

    Workshopen innehåller följande moment:

    - Olika skrivövningar och exempel på diskussioner om det skrivna ordet i musik/dikter.

    - Looping - att sampla ljud och göra egna takter

    - Skapande av beats i Garageband

    -Dansa fram ord, rytmikövningar

    - Hur lägga upp en musiklektion i helklass

    - Normbrytande musikskapande och hur skapa trygga rum

 
 
 
 

Musikworkshop för vuxna

Gudinnor och Arketyper

Målgrupp: 16 - 100 år
Antal: 25

hitta kraft och nya idéer med hjälp av ditt undermedvetna och inspireras av myter

  • Under årtusenden har människor fascinerats och inspirerats av mytologi, sägner och sagor. Populärkulturen kryllar av berättelser baserat på klassiska arketyper som finns i alla kulturer.

    I den här workshopen går vi igenom de vanligaste gudarna och gudinnorna i grekisk mytologi och gör sedan olika individuella skrivövningar under lätt hypnos som kan öppna upp eventuella blockeringar eller vara till hjälp för dina kreativa projekt oavsett om du sysslar med film, musik eller skrivande.

Musikworkshop för vuxna

DEEP LISTENING by pauline oliveros

Målgrupp: från 18 år
Antal: 15

Att skapa musik med hjälp av de olika sinnena och improvisation

  • Den här workshopen är planerad utifrån övningar från boken Deep Listening: A Composer's Sound Practice by Pauline Oliveros (Deep Listening Publications 2005).

    Boken är en inspiration och handbok med övningar riktad till artister, musiker, studenter, lärare och vem som helst som är intresserad av hur vårt medvetande påverkas av hur vi uppmärksammar ljuden i vår omvärld. Begreppet Deep Listening är en praktik och ett förhållningsätt som skapades av kompositören Pauline Oliveros för att fördjupa sina egen ”lyssnarförmåga” samt andras.

    Pauline Oliveros (1932 –2016) var en erkänd pionjär inom elektronisk musik (en av originalmedlemmarna och grundarna av San Fransisco Tape Musik Center som var en viktig del av den experimentella musikscenen som växte fram på västkusten under 60-talet i USA) och ledande inom modern musik som kompositör, artist, forskare, lärare och författare. Oliveros undervisade Deep Listening runt om i världen och var verksam som lärare vid Rensselaer Polytechnic Institute, Mills College, University of California San Diego och Oberlin Conservatory of Music.

    Intervju med Pauline: https://www.youtube.com/watch?v=0NCCNlu30r8&t=31s

    Musikexempel Pauline: https://www.youtube.com/watch?v=U__lpPDTUS4

 
 
 
 

Musikworkshop för vuxna

Das Artes - feedbackmetod

Målgrupp: FRÅN 18 år
Antal: 20

Ett gemensamt utforskande genom eftertänksam dialog

  • Das Artes-metoden utvecklades av filosofen Karim Benammar och konstnären/läraren/filosofen Siegmar Zacharias på initiativ av DAS Graduate School – ”Academy of Theatre and Dance” i Holland. Skolans lärare och studenter hade ett stort behov av att hitta en metod för att ge respons då det ofta uppstod konflikter och missförstånd i dessa situationer. De kände att de behövde sätta upp gemensamma regler i respons-situationen. Under två års tid (2010-2012) utvecklades metoden av både lärare och studenter och nu har metoden även börjat användas på andra högskolor i världen.

    Att ge och få konstruktiv feedback är en konstform som tar tid att lära sig. Den här metoden fokuserar på positiv feedback och ett gemensamt utforskande snarare än att prata om “bra” och “dåligt”

    Målen för Das Artes-metoden:

    - Att bemyndiga (empower) och stärka personen som får feedback

    - Skapa mer struktur och självdisciplin

    - Skapa mer kunskap och gehör och få ha en ”roligare” respons

    - Öka nivån på responsen genom att ställa sig över ”värderingslandet” av bra och dåligt

    - Att övergripande skapa en lärorik upplevelse för både den som får respons och den som ger respons

Musikworkshop för vuxna

Skrivtrampolin sommarkurs

Målgrupp: Från 18 år
Antal: 15

FÅ NYA IDEÉR - TESTA NYA UTTRYCK - OLIKA GENRER
med musikern Cecilia Nordlund och dramatikern Lucia Cajchanova

  • Cecilia Nordlund (artist, låtskrivare, lärare, producent) och Lucia Cajchanova (dramaturg, författare) arbetar bägge med nyskapande uttryck och former inom sina respektive fält. Bägge är även verksamma som pedagoger och workshopledare inom det fria kulturlivet såväl som på konstnärliga högskolor.

    Sommaren 2022 höll de sin första sommarkurs tillsammans på Skurups Folkhögskola.

    Fantasin är en muskel som måste tränas, menade den produktive surrealisten Bunuel.

    Det gör vi här tillsammans under en lekfull men intensiv vecka där din inre kritiker hamnar i baksätet.

    Första dagen får du en skrivbok av oss och innan veckan är slut kommer den vara fylld med texter du inte visste att du hade inom dig. Kanske är du musiker men fastnat i textskrivandet eller är du någon som länge drömt om att börja skriva poesi eller prosa men aldrig kommit loss? Eller har du kanske dramatiska ideér för film eller scen?

    Vi följer en serie vägledda övningar utifrån kroppen, bilder, minnet, drömmar eller musik. Vi arbetar i olika format, skriver individuellt men också tillsammans. Vi läser för varandra, lyssnar, svarar och leker med språk och idéer. Vi jobbar med rösten och skriver texter till musik. Vill du ta med ett instrument är det välkommet. En utav kvällarna har vi öppen scen.

    Målet med veckan är inte att färdigställa text i något särskilt format, utan att få med sig egna texter, metoder och uppslag för fortsatt skapande.